Zoe Diana Draelos

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΡΟΣ 2: ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Zoe Diana Draelos

Σύμβουλος και Ερευνήτρια, Skin Care Industry, και Προϊσταμένη Ερευνήτρια, Dermatology Consulting Services, High Point, Βόρεια Καρολίνα

Η μείωση της ερυθρότητας παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση στη θεραπεία της ροδόχρου ακμής του προσώπου. Παρότι με τοπικά ή λαμβανόμενα από το στόμα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή και με τα δυο μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς οι φλεγμονώδεις βλατίδες και φλύκταινες που χαρακτηρίζουν τη νόσο, ο τρόπος μείωσης της ερυθρότητας εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο αίνιγμα. Η οφειλόμενη στη ροδόχρου ακμή ερυθρότητα του προσώπου μπορεί να οφείλεται σε τελεαγγειεκτασίες, οι οποίες επηρεάζονται ελάχιστα από τις τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες. H έξαψη του προσώπου (flushing), σημείο αγγειοκινητικής αστάθειας, μπορεί επίσης να εξηγεί την ερυθρότητα λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας, έκθεσης στον ήλιο, φυσικής άσκησης ή συναισθηματικού στρες. Οι αιτίες της ερυθρότητας είναι δύσκολο να εκριζωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό θεραπείας που θα μπορούσε ίσως να καλυφθεί από τη συμπληρωματική χρήση των καλλυντικών και των φαρμακευτικών καλλυντικών (cosmeceuticals).

Στο 1ο μέρος της μικρής αυτής σειράς, συζητήσαμε την επιλογή των προϊόντων καθαρισμού (cleansers) και ενυδάτωσης (moisturizers) για τη βελτίωση της εμφάνισης της ερυθρότητας του προσώπου σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή. Σε αυτό το 2ο και τελευταίο μέρος της σειράς, αξιολογούμε τη χρήση των καλλυντικών και των φαρμακευτικών καλλυντικών για μείωση της ερυθρότητας σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή του προσώπου. Τα καλλυντικά είναι χρήσιμα για τη μερική ή πλήρη κάλυψη της ερυθρότητας που προκαλεί η ροδόχρους ακμή, ενώ τα φαρμακευτικά καλλυντικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που συμβάλλει στη χρόνια, χαμηλού βαθμού ερυθρότητα.

Καλλυντικά για τη μείωση της ερυθρότητας του προσώπου

Τα χρωματισμένα καλλυντικά αποτελούν μια χρήσιμη επικουρική θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν από ροδόχρου ακμή. Τα καλλυντικά μπορούν να καμουφλάρουν την ερυθρότητα είτε με ανάμιξη των χρωμάτων είτε καλύπτοντας το υποκείμενο δέρμα για να επιτευχθεί πιο επιθυμητή εμφάνιση. Όταν αναμιγνύονται χρώματα για να ελαχιστοποιηθεί η ερυθρότητα του προσώπου, κατά κανόνα χρησιμοποιείται το πράσινο, επειδή είναι συμπληρωματικό του κόκκινου. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά αρκετά προϊόντα ενυδάτωσης για ασθενείς με ροδόχρου ακμή που περιέχουν ελαφριά πράσινη χροιά. Τα προϊόντα αυτά εφαρμόζονται μετά τα τοπικά συνταγογραφούμενα φάρμακα και αναμιγνύονται έτσι ώστε να προσδίδουν ομοιόμορφη εμφάνιση στο δέρμα. Επειδή από την ανάμιξη του κόκκινου και του πράσινου προκύπτει το καφέ, η ελαφριά πράσινη χροιά απαλαίνει το ζωηρό κόκκινο χρώμα στα μάγουλα.

Μερικές φορές, μετά την εφαρμογή ενός ενυδατικού προϊόντος με πράσινη χροιά ακολουθεί η εφαρμογή φον-ντε-τεν (βάσης προσώπου) στο χρώμα του μαυρίσματος που ταιριάζει με το επιθυμητό χρώμα του δέρματος, επειδή η πράσινη χροιά επιτρέπει στο ελαφρύ φον-ντε-τεν να καμουφλάρει καλύτερα τους κόκκινους τόνους. Ένα ενυδατικό προιόν με πράσινη χροιά μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει την κοκκινίλα κάτω από τις δημοφιλείς σήμερα βάσεις μέικ-απ από μέταλλα (mineral makeup foundations). Οι βάσεις μέικ-απ από μέταλλα αποτελούνται από μια σκόνη που εφαρμόζεται σαν πούδρα στο πρόσωπο από ένα περιέκτη προσαρτημένο σε βουρτσάκι. Τη δημοτικότητά τους μεταξύ των γυναικών με ροδόχρου ακμή την οφείλουν στο γεγονός ότι δεν απαιτούν λοσιόν ή κρέμες ως έκδοχα. Όταν εφαρμόζεται στο πρόσωπο μια βάση σε μορφή λοσιόν ή κρέμας, εξατμίζεται και αυτό είναι δυνατό να προκαλέσει κοκκινίλα. Ο μεγάλος αριθμός των συστατικών που απαιτούνται στις βάσεις που έχουν μορφή λοσιόν και κρέμας αυξάνει τις πιθανότητες ερεθισμού.

Αν η ερυθρότητα του προσώπου παραμένει έντονη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πιο ημιδιαφανές ή αδιαφανές φον-ντε-τεν, όπως φον-ντε τεν κρέμα ή cream-to-powder (κρέμα που μετατρέπεται σε πούδρα). Τα φον-ντε-τεν κρέμα είναι πυκνά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης χρωστικών και της απουσίας νερού. Ο συνδυασμός αυτός έχει ως αποτέλεσμα ένα βασισμένο στο έλαιο φον-ντε-τεν ανθεκτικό στην απομάκρυνση με το νερό και το τρίψιμο. Τα ημιδιαφανή φον-ντε-τεν έχουν λιγότερη χρωστική και αποφέρουν φυσικότερη εμφάνιση, ενώ τα αδιαφανή έχουν περισσότερη χρωστική, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να θυμίζει μάσκα. Μερικές ασθενείς με ροδόχρου ακμή που χρειάζονται επιθετικό καμουφλάζ ίσως προτιμούν κάποιο από τα νεότερα φον-ντε-τεν τύπου cream-to-powder, τα οποία εφαρμόζονται σαν κρέμα με σφουγγαράκι που υπάρχει μέσα στην πουδριέρα. Η κρέμα κατόπιν στεγνώνει πάνω στο δέρμα και μοιάζει με πούδρα. Τα φον-ντε-τεν cream-to-powder παρ’ όλ’ αυτά εξασφαλίζουν εξαίρετη κάλυψη, χωρίς να δημιουργούν την εντύπωση μάσκας.

Υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες η μείωση της ερυθρότητας είναι προτιμότερη από το καμουφλάζ με καλλυντικά. Αυτό συμβαίνει σίγουρα στην περίπτωση ανδρών ή γυναικών που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν καλλυντικά. Το επόμενο θέμα μας είναι η χρήση φαρμακευτικών καλλυντικών τα οποία περιέχουν συστατικά με στόχο τη μείωση της ερυθρότητας του προσώπου που προκύπτει από τη ροδόχρου ακμή.

Φαρμακευτικά καλλυντικά για μείωση της ερυθρότητας του προσώπου

Τα φαρμακευτικά καλλυντικά είναι προϊόντα ενυδάτωσης διατιθέμενα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) με ποικίλα δραστικά συστατικά, τα οποία είναι σχεδιασμένα με σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Τα περισσότερα από τα φαρμακευτικά καλλυντικά που προορίζονται για ασθενείς με ροδόχρου ακμή περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες για μείωση της ερυθρότητας του προσώπου. Τα αντιφλεγμονώδη είναι φυτικά εκχυλίσματα που μπορεί να συμπληρώνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στη φάση συντήρησης της θεραπείας της ροδόχρου ακμής. Συχνά χρησιμοποιούμενα αντιφλεγμονώδη φυτικής προέλευσης στη σύγχρονη αγορά είναι το ginkgo biloba, το πράσινο τσάι, η αλόη (aloe vera), η αλλαντοΐνη, το πύρεθρο και η γλυκύρριζα (Glycyrrhiza inflata) (Πίνακας). Παρακάτω θα συζητήσουμε το σκεπτικό για τη χρησιμοποίηση αυτών των φυτικών προϊόντων στα φαρμακευτικά καλλυντικά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά για τη μείωση της ερυθρότητας του προσώπου.

Ginkgo biloba

Το ginkgo biloba (Σαλισβουρία η αδιαντόφυλλος) είναι ένα δημοφιλές σήμερα φυτικό συστατικό σε πολλά λαμβανόμενα από το στόμα συμπληρώματα που προορίζονται για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα φύλλα του ginkgo biloba περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, όπως τα τερπενοειδή (π.χ. ginkgolides, bilobalides), φλαβονοειδή και γλυκοζίτες φλαβονόλης με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι αντιφλεγμονώδεις αυτές ιδιότητες έχουν συνδεθεί με επιδράσεις κατά των ελεύθερων ριζών και της υπεροξείδωσης των λιπιδίων σε πειραματικά μοντέλα ινοβλαστών. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν αυτές οι επιδράσεις στους ινοβλάστες μεταφράζονται άμεσα σε παρατηρήσιμες φυσιολογικές επιδράσεις στους ανθρώπους. Τα φύλλα του ginkgo biloba χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική ιατρική για να αλλάξουν τη μικροκυκλοφορία του δέρματος μειώνοντας τη ροή αίματος στο τριχοειδικό επίπεδο και προκαλώντας αγγειοκινητικές αλλαγές στα αρτηρίδια του υπό τη θηλοειδή στιβάδα του χορίου πλέγματος του δέρματος (subpapillary skin plexus). Οι αγγειοκινητικές αυτές αλλαγές είναι δυνατό να οδηγήσουν σε μειωμένη ερυθρότητα του δέρματος στους ασθενείς με ροδόχρου ακμή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα φυτικά συμπληρώματα, όπως το ginkgo biloba, εφαρμόζονται στο δέρμα μέσα σε ενυδατικό έκδοχο για μείωση της ερυθρότητας. Το ενυδατικό προϊόν συνήθως περιέχει ποικίλα συστατικά που αποσκοπούν στην αύξηση της περιεκτικότητας του δέρματος σε νερό και παρέχουν ένα περιβάλλον κατάλληλο για την επανόρθωση του δερματικού φραγμού (barrier). Είναι δύσκολο να διαχωριστεί η επίδραση του φυτικού συστατικού από την επίδραση του ενυδατικού εκδόχου. Αυτό δυσχεραίνει την ακριβή μελέτη των ωφελειών που μπορεί να έχει το ginkgo biloba στο δέρμα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι, γνωστό επίσης και ως Camellia sinensis, είναι άλλο ένα αντιφλεγμονώδες φυτό που περιέχει πολυφαινόλες. Ωστόσο, οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο πράσινο τσάι είναι διαφορετικές από αυτές του ginkgo biloba. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες όπως η επικατεχίνη, η ECG (epicatechin-3-gallate), η επιγαλλοκατεχίνη και η EGCG (epigallocatechin-3-gallate). Ο όρος πράσινο τσάι αναφέρεται στην παρασκευή του φυτικού εκχυλίσματος από φρέσκα φύλλα του φυτού του πράσινου τσαγιού με βράσιμο στον ατμό και αποξήρανση σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να αποφεύγονται η οξείδωση και ο πολυμερισμός των πολυφαινολικών συστατικών.

Μια μελέτη των Katiyar και συνεργατών (1) απέδειξε τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της τοπικής εφαρμογής πράσινου τσαγιού σε ποντικούς C3H. Μια δεύτερη μελέτη των ίδιων συγγραφέων διαπίστωσε ότι το τοπικά εφαρμοζόμενο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που περιείχε EGCG μείωσε την οφειλόμενη στη UVB ακτινοβολία φλεγμονή, όπως μετρήθηκε με βάση το διπλάσιο πρήξιμο των δερματικών πτυχών (2). Σήμερα, τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού αποτελούν το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο φυτικής προέλευσης αντιφλεγμονώδες φαρμακευτικό καλλυντικό.

Αλόη

Το δεύτερο κατά σειρά συχνότερα χρησιμοποιούμενο αντιφλεγμονώδες φυτικό προϊόν είναι η αλόη η γνησία (aloe vera). Το γλίσχρασμα (mucilage) απελευθερώνεται από τα φύλλα του φυτού ως άχρωμη γέλη και περιέχει 99,5% νερό και ένα πολύπλοκο μείγμα βλεννοπολυσακχαριτών, αμινοξέων, γλυκοζιτών υδροξυκινόνης και μετάλλων. Από το χυμό της αλόης απομονώνονται οι εξής χημικές ενώσεις: αλοΐνη, εμοδίνη της αλόης, aletinic acid, χολίνη και σαλικυλική χολίνη. Οι αναφερόμενες δερματικές επιδράσεις της αλόης που έχουν σημασία για τη ροδόχρου ακμή περιλαμβάνουν μείωση της φλεγμονής, μείωση του βακτηριακού αποικισμού του δέρματος και αυξημένη επούλωση των τραυμάτων. Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της αλόης είναι δυνατό να προκύπτουν από την ικανότητά της να αναστέλλει την κυκλο-οξυγενάση ως μέρος της οδού του αραχιδονικού οξέος μέσω του συστατικού της σαλικυλικής χολίνης του χυμού αλόης. Ωστόσο, η τελική συγκέντρωση της αλόης σε οποιοδήποτε προϊόν ενυδάτωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% για επίτευξη φαρμακευτικής καλλυντικής επίδρασης σημαντικής για τους ασθενείς με ροδόχρου ακμή.

Η αλόη που χρησιμοποιείται στα φαρμακευτικά καλλυντικά διατίθεται, ως επί το πλείστον, σε μορφή σκόνης. Για το λόγο αυτό, δεν έχει τις επιδράσεις του γλισχράσματος που περιγράψαμε προηγουμένως. Η αλόη είναι πολύ ακριβή όταν προστίθεται σε προϊόντα στην ποσότητα που απαιτείται για επίτευξη φυσιολογικού (physiologic) οφέλους. Οι παρασκευαστές των φτηνών προϊόντων ενυδάτωσης που περιέχουν αλόη συνήθως δεν προβάλλουν ισχυρισμούς σχετιζόμενους με την προσθήκη της αλόης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, αν στη συσκευασία αναγράφεται περιέχει aloe vera, η φράση αυτή αναφέρεται απλώς στη σύσταση του προϊόντος και όχι στη λειτουργικότητα της αλόης. Με άλλα λόγια, η φράση αυτή απλώς υποδηλώνει τι υπάρχει μέσα στο φιαλίδιο και όχι την ποσότητα ή τα φυσιολογικά οφέλη της αλόης.

Αλλαντοΐνη

Η αλλαντοΐνη είναι το παλαιότερο αντιφλεγμονώδες συστατικό και προστίθεται σε πολλά προϊόντα ενυδάτωσης για ευαίσθητο δέρμα. Σε φυσική μορφή, τη βρίσκουμε στη ρίζα του φυτού σύμφυτο (Σύμφυτο το φαρμακευτικό), αλλά συνήθως η σύνθεσή της επιτυγχάνεται μέσω της αλκαλικής οξείδωσης του ουρικού οξέος σε ψυχρό περιβάλλον. Η αλλαντοΐνη είναι μια λευκή, κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται εύκολα στο ζεστό νερό, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η προσθήκη της σε φαρμακοτεχνικές μορφές κρέμας και σε λοσιόν ενυδάτωσης που προορίζονται για ευαίσθητα δέρματα. Περιλαμβάνεται στις μονογραφίες προϊόντων προστασίας του δέρματος (skin protectants), έτσι η μείωση της ερυθρότητας μπορεί να διευκολύνεται με τη βελτίωση του δερματικού φραγμού.

Η αλλαντοΐνη που κυκλοφορεί προέρχεται από χημική σύνθεση και όχι από τη φυτική πηγή της ρίζας του σύμφυτου. Για το λόγο αυτό, εφιστούμε την προσοχή στους ισχυρισμούς που προβάλλονται για πολλά φυσικά (natural) φυτικά προϊόντα τα οποία πωλούνται ως κατάλληλα για ασθενείς με ροδόχρου ακμή και ευαίσθητο δέρμα. Οι καταναλωτές υποθέτουν ότι τα φυσικής προέλευσης προϊόντα σίγουρα θα επιφέρουν μεγαλύτερη βελτίωση του δέρματος και λιγότερους ερεθισμούς. Σήμερα όμως, στη βιομηχανία των προϊόντων φροντίδας του δέρματος, δεν υπάρχει σταθερός ορισμός του όρου φυσικός και δεν είναι σαφές τι πραγματικά σημαίνει. Έτσι, ο ισχυρισμός ότι ένα προϊόν είναι φυσικό πρέπει να θεωρείται απλή ορολογία μάρκετινγκ, αφού δεν δίνει καμία σημαντική πληροφορία σχετικά με την επίδραση του προϊόντος στο δέρμα των ασθενών που πάσχουν από ροδόχρου ακμή.

Πύρεθρο

Το πύρεθρο (feverfew) είναι ένας μικρός θάμνος με φύλλα που μυρίζουν σαν φύλλα εσπεριδοειδών και χρησιμοποιούνται ως παραδοσιακά φαρμακευτικά βότανα. Το πύρεθρο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πονοκεφάλων, της αρθρίτιδας και των πεπτικών προβλημάτων. Οι αντιφλεγμονώδεις ωφέλειες του φυτού αυτού έχουν αποδοθεί στην παρθενολίδη (parthenolide) και την τανετίνη (tanetin), που θεωρείται ότι μειώνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και των προσταγλανδινών. Το πύρεθρο προκαλεί επίσης αγγειοσυστολή. Για το λόγο αυτό, η μείωση της φλεγμονής και της ροής του αίματος ίσως επιτρέπει στο πύρεθρο να μειώνει την ερυθρότητα στη ροδόχρου ακμή.

Ένα ενυδατικό προϊόν που μειώνει την οφειλόμενη στη ροδόχρου ακμή ερυθρότητα κυκλοφόρησε με βάση πύρεθρο ελεύθερο παρθενολίδης. Η παρθενολίδη αποτελεί γνωστή αιτία αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, έτσι απαιτείται η ικανότητα σύνθεσης πύρεθρου ελεύθερου από παρθενολίδη για να μπορεί να χρησιμοποιείται το συστατικό αυτό σε προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα.

Γλυκύρριζα

Το φυτό Glycyrrhiza inflata ανήκει στην οικογένεια της γλυκύρριζας και είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του. Ένα εκχύλισμα που απομονώνεται μέσω θέρμανσης από τη ρίζα του φυτού G inflata είναι η licochalcone A, που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως δείχνει η in vitro ικανότητά του να αναστέλλει την απελευθέρωση προσταγλανδίνης Ε2 από τα κερατινοκύτταρα σε απόκριση στο οφειλόμενο στη UVB ακτινοβολία ερύθημα και την οφειλόμενη στους λιποπολυσακχαρίτες απελευθέρωση προσταγλανδίνης Ε2 από τους ινοβλάστες του δέρματος των ενηλίκων. Η licochalcone A είναι το δραστικό συστατικό σε μια από τις μεγαλύτερες σειρές προϊόντων που κυκλοφορούν παγκοσμίως για μείωση της ερυθρότητας.

Περίληψη

Τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά καλλυντικά ίσως είναι χρήσιμα στους ασθενείς που αναζητούν επικουρικά προϊόντα για να συμπληρώσουν τις συνταγογραφούμενες θεραπείες τους για τη ροδόχρου ακμή. Για τη μείωση της ερυθρότητας του προσώπου, φαρμακευτικά καλλυντικά όπως τα φυτικά προϊόντα ενυδάτωσης μπορεί να είναι χρήσιμα σε μερικούς ασθενείς. Μπορεί να απαιτούνται καλλυντικά για την κάλυψη της ερυθρότητας σε κάποιους ασθενείς που χρειάζονται 4 έως 8 εβδομάδες θεραπείας για να δουν να μειώνεται η κοκκινίλα του προσώπου τους. Αξίζει τον κόπο επίσης να μάθει και να κατανοεί κανείς τα συστατικά και τη σκοπούμενη λειτουργικότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά για άτομα με ερυθρότητα του προσώπου οφειλόμενη στη ροδόχρου ακμή.

Οι πελάτες που έχουν ως στόχο τη μείωση της οφειλόμενης στη ροδόχρου ακμή ερυθρότητας του προσώπου αποτελούν ήδη ένα νέο κομμάτι στην αγορά των καλλυντικών. Μερικά προϊόντα για τη μείωση της ερυθρότητας περιέχουν υδροκορτιζόνη ως δραστικό συστατικό, μια ουσία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους δερματολόγους που μπορεί να έχουν ασθενείς με ροδόχρου ακμή και ταυτόχρονη περιστοματική ή περιοφθαλμική δερματίτιδα.

Το νεότερο μέτωπο στα προϊόντα για τη μείωση της οφειλόμενης στη ροδόχρου ακμή ερυθρότητας του προσώπου θα είναι η χρήση αντιμικροβιακών πεπτιδίων, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στα φαρμακευτικά καλλυντικά. Τα πεπτίδια αυτά μπορούν να τροποποιούν τη φλεγμονή του προσώπου και έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν αποτελεσματική μείωση της ερυθρότητας. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αντιμικροβιακά πεπτίδια σε κανένα προϊόν που κυκλοφορεί στη χώρα. Σε αυτή τη νεοεμφανισθείσα αγορά προϊόντων φροντίδας του δέρματος, ωστόσο, πρέπει σίγουρα να αναμένουμε περισσότερες καινοτομίες.

Φαρμακευτικά καλλυντικά για μείωση της ερυθρότητας του προσώπου που οφείλεται στη ροδόχρου ακμή

Φυτικό συστατικό

Δραστική ουσία

Λειτουργική επίδραση στο δέρμα

Ginkgo biloba

Τερπενοειδή (π.χ.ginkgolides, bilobalides), φλαβονοειδή, γλυκοζίτες φλαβονόλης

Μειωμένη κυκλοφορία στο τριχοειδικό επίπεδο, μειωμένη φλεγμονή μέσω επιδράσεων κατά των ελεύθερων ριζών και της υπεροξείδωσης των λιπιδίων

Πράσινο τσάι

Πολυφαινόλες όπως επικατεχίνη, ECG (epicatechin-3-gallate), επιγαλλοκατεχίνη, EGCG (epigallocatechin-3-gallate)

Μειώνει την οφειλόμενη στη UVB ακτινοβολία φλεγμονή, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό

Αλόη η γνησία (Aloe vera)

Αλοΐνη, εμοδίνη αλόης, aletinic acid, χολίνη, σαλικυλική χολίνη

Το παράγωγο του σαλικυλικού αναστέλλει την οδό της κυκλο-οξυγενάσης

Αλλαντοΐνη

Διουρεΐδιο γλυοξυλικού οξέος

Αυξάνει την ικανότητα της εξωκυττάριας ουσίας να συγκρατεί νερό, βελτιώνοντας τη λειτουργία του φραγμού

Πύρεθρο (feverfew)

Παρθενολίδη, τανετίνη

Αναστέλλει την απελευθέρωση των προσταγλανδινών και της σεροτονίνης

Γλυκύρριζα (Glycyrrhiza inflata)

Licochalcone A

Αναστέλλει την απελευθέρωση προσταγλανδινών από τα κερατινοκύτταρα σε απόκριση στο οφειλόμενο στη UVB ακτινοβολία ερύθημα

Η συγγραφέας δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με το άρθρο αυτό.

Reprinted by permission from Cosmetic Dermatology, August 2008,

a Quadrant HealthCom Inc publication

Επιστροφή στον πίνακα περιεχομένου